Tag Archives: veron hoxhaj

Per ju femijë të kombit tim

O ju zogjtë e malit,
O lulet në saksi,
O mjalti në hoje,
O qumështi në gji.

O lulja e pranveres,
O yjet në agim,
O të bukurat gardhelina,
O femijet e kombit tim.

Më dhemb shpirti për baba

Poshtë nën dhe- e në thellësi,
Të ndjej Babë- aty ku rri,
Zemra fillon regëtin,
Dhembja Babë- ma grrinë mëlçinë.
Sa kam mall- o Babi imë,
Ngelur vetëm- në mjerimë,
Pa aromë- pa fjalën baba,
Mu ça shpirt – më dhëmb mua.
Zemra çahet nga helmimi,
Syri lot nga hidhërimi,
Ngelur vetëm mbi gur varri,
Lus në Zot më ka marë malli.

Uria dhe Jetimi

Pse jam vetëm -pse me lanë?
Pse po vuaj – e pse s’më duan?
Pse po qaj, i dëshpëruar?
Si një zog pa nënë vetmuar.

Ku shkoj shpirti xhevahir?
Ku shkoj dhembja aq e mirë?
Ku është gjyshja ku më shkoi?
Thellë në gji duart mua të mi ngrohi.

Mallëngjim

Malli më ka marrë, për ty Babi im,
Zemra po më digjet, dukem si jetim,
Kur do vish, o babi nga mërgimi shuar,
Mbi bordurë të rrugës loti më ka kulluar.

Mami më thërret dhe më mbleth si klloçka,
Prapë unë ri e pres, sytë i mbaj nga porta,
Më mungon aroma, për ty babi im,
Kur më ledhatoje mbi prerë flija gjumë.

Bir i nënës jo me drogë

Në tavolinë u shtrova me djalin për të ngrënë,
E putha e ledhatova dhe thitha aromë,
Aromë e ndyrë jo aromë fëmije,
nuk fola me gojë po dridhesha si gur tespie.

Hodha sytë e pash sytë e tij kuqonin,
Të dredhura në trup, lotët më pikonin,
E pyeta pse biri Nënës syri të kuqon?
Pjalmi i pemëve Nën më bën reaksion.

Dorë për dorë në rrugë të jetës

Hajde moj e mirë,
Hajde moj e shtrenjtë,
Hajde o yll mali,
Me shpirtin e argjëndë.

Hajde grua e jetës,
Hajde trëndafil,
Hajde moj sorkadhe,
Me shpirtin e mirë.

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.