Më dhemb shpirti për baba

Poshtë nën dhe- e në thellësi,
Të ndjej Babë- aty ku rri,
Zemra fillon regëtin,
Dhembja Babë- ma grrinë mëlçinë.
Sa kam mall- o Babi imë,
Ngelur vetëm- në mjerimë,
Pa aromë- pa fjalën baba,
Mu ça shpirt – më dhëmb mua.
Zemra çahet nga helmimi,
Syri lot nga hidhërimi,
Ngelur vetëm mbi gur varri,
Lus në Zot më ka marë malli.


Ju o zogj – ju kanarina
Ju fëmijët Shqipëtarë,
Duaje Babën si sy balli,
Sa të ketë jetë -dhe të jetë gjallë.
Kur të iki si pulbardha,
Atje lart te Perëndia..
Ti si zogu i pa ngruar,
Nuk do gjesh aromën e tija.

Poezi nga: Veron Hoxhaj

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.