Guillaume Apollinaire

apollinaire2or0

Lindi me:   1880
Lindi në:   Rome
Kombësia:   Francez
Profesioni:   Shkrimtar

Biografia:

Guillame Apollinaire (Gijom Apoliner) u lind me 26 gusht 1880 ne Rome. Femijerine dhe rinine e pare i kalon ne Itali. Me 1886 familja vendoset ne jug te Frances, ku ai shkollohet nderse me 1899 shperngulet ne Paris. Ketu ai mrekullohet nga bibliotekat e pasura e njekohesisht nis te shkruaje. Me 1909 Apolineri boton librin e pare, Magjistari i kalbet, rrefim ne proze i frymezuar nga legjendat mesjetare frenge. Ne kete periudhe talenti i tij shperthen dhe botimet ndjekin njeri tjetrin, per te kulmuar me vellimin poetik Alkoole dhe ate kritik – Piktoret kubiste, meditime estetike. Me shperthimin e luftes se pare boterore ai angazhohet ne artileri, por plaga qe merr ne koke ne mars 1916 e detyron ta lere frontin e te kthehet ne Paris. Ne fund te atij viti ai boton vellimin me novela Vrasja e poetit, kurse me 1917 dramen Gjinjte e Tiresias, qe mbahet si vepra inaguruese e surrealizmit. Me 1918 del nga shtypi vellimi poetik Kaligrama, qe shquhet per format e reja dhe teknikat novatore, te cilat adaptohen masivisht nga brezi i poeteve moderne mes dy lufterave boterore. Ate vit, ne maj Apolineri martohet, por semundja e gripit spanjoll nuk i la kohe ta gezoje lumturine e re: vdiq me 9 nentor 1918.

Poezitë e autorit:

[one_half]

[/one_half]

Tituj të veprave:

  • Alkoole
  • Kaligrama
  • Vrasja e poetit
  • Gjinjte e Tiresias
  • Magjistari i kalbet

One Response to Guillaume Apollinaire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.