Uria dhe Jetimi

Pse jam vetëm -pse me lanë?
Pse po vuaj – e pse s’më duan?
Pse po qaj, i dëshpëruar?
Si një zog pa nënë vetmuar.

Ku shkoj shpirti xhevahir?
Ku shkoj dhembja aq e mirë?
Ku është gjyshja ku më shkoi?
Thellë në gji duart mua të mi ngrohi.

Pse s’kam Gjyshe, as Mama?
Pse skam Motër dhe Vëlla?
Po Babai ku me shkoj vallë?
Pse me lan në rrugë të vuaj.

Lot nga sytë shikoj në gri,
Moj e ëmbla Shqipëri,
Të kam Nënë – e me ke djalë,
Pse më lë me lot kulluar.

E zgjas dorën për lëmoshë,
Prapë ma lëni mua barkun bosh,
Ca më shtyjnë -e ca me rrajnë,
Ca më qeshin- e ca më shajnë.

Rrugëtoj me syrin gri,
Moj e ëmbla Shqiperi,
Më zë gjumi mbi kartona
Më bënë dritë mua xixëllonja.

Nëna ime është bër gjon,
Vjen mbi kok e më këndon,
Un sfle gjum se kam uri,
Moj e ëmbla Shqipëri.

Kush nga ju do drit bekimi,
Do ta gjeni veç te jetimi,
Te miopi fukarai,
Lot mbi pen më bje kur shkruaj.

Poezi nga: Veron Hoxhaj

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.