Shkëmbi

Ky shkëmb nga deti gjoksin e ka kthyer,
Dhe shpatullat në mal i ka mbështetur,
Qëndron si dëshmitar në bronz i lyer,
I heshtur me vështrim në shekujt tretur.

Mbi shpatullat tij gjëmuan shekujt,
Me shpata, bomba, mina e radarë,
Shtëllunga si në furkë mblodhën mjegujt,
Po prapë nga supet ranë, u hoqën zvarrë.

Në shark të shkëmbit, xhepave e palave,
Skifterët rriten zogj në gjenerata,
Po çerdhe s’ngriti kurrë tufë e galave,
Se maja është e lartë e ka shtrëngata.

Mbi shkëmb orkestra e erës zien me vite,
Vazhdon një simfoni e pambaruar.
Ai gjykon se ç’thonë meloditë,
Dhe ballin rrudh i heshtur, i menduar.

Poezi nga: Dritëro Agolli

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.