1912 – Poezi per 28 Nëntorin

Rrugëtova tej deteve dhe maleve
Kalova varfërinë dhe pasurinë
Mbushur frymë tru-dehur
Arrita në mbretërinë etërve tonë.

Sy-etur përqafova Vlorën
Shtëpinë dy-katshe kështjellë
Lundërova dhe kujtova të kaluarën
Sot takova burrat e mëvetësisë legjendat e gjallë.

Ardhur nga trojet mbledhur jemi
Emrat me nam shkrimtarë kolosë
Përgaditur deklaratën të gjithë e kemi
Do valëzoj flamuri qëndisur nga dora e Marigonës.

Akti madhor shëndritur ka
Zyrat botërore për vendimin patriotik
Vlora e heshtur me forcë magjik
Pavarësin kumtuar me vendimin stoik.

Ismaili Liugji tetëdhjetë e tre deputetë
Firmosën mbledhjen shpallën Pavarësinë
Si i ka hije qëndruan ballëlartë
Shqipërisë krenare të mbuluar me madhështinë.

Nga: Tyran Prizren Spahiu

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.