DASHURISE

O perëndeshë e
gjithëpushtetshme
e universit mashkull-
femër!
Bëj ç’të duash me veten
time
jam instrumenti yt i
verbër.

Në jetë më solle kaq
shumë dhimbje
dhe shqetësime pa
mbarim
po s’jam ankuar kundër
teje
as me gojë e as me
shkrim.

Të jam nënshtruar e të
nënshtrohem
gjersa në botë të jem i
gjallë
ndën pushtetin tënd të
përbotshëm
më pëlqen të jem skllav.

Ma ktheve gjuhën në
përçartje
më bëre plak me shpirt
fëmijë
herë më hodhe qefinin
krahëve
herë më ngrite gjer në
yje.

Më hidh në zjarr, në det,
në ferr!
Më hidh në baltë, më
hidh në hon!
Veç të lutem mos më
lër…
në atë vend ku ti
mungon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.