DETI ME ZEMËR TË KUQE

O kaltërosh i bukur

Paqe e ëndrrës sonë
Në ty derdhin lumenjtë
Tërë gëzimin tonë!
Në ty derdhen këngët
Që shpërthejnë në male
Siç derdhet poleni
Nga sythat n’petale…
Diell i Tokës sime
Në ty rrezet derdh
Të ëmblën buzëqeshje
Hëna faqeverdhë…
Në ty derdhin retë
Piklat e tingëllimën
Qengjat nga bregorja
Të butë – blegërimën.
Në ty derdhen tingujt
Nga miliona fyej
Në ty hyn e lahet
Dhe qielli me yje!
Kujton që s’e dimë
Unë e motra Buqe
Që dhe ti o det
Ke zemrën e kuqe!
Para se kaltërinë
T’na e falesh për sy
Do lumenj të kuq
A s’i derdhëm në ty?…
Ta ofrojnë të keqen
S’e pranon o det –
E merr nga thellësia
Në syprinë e qet!
Kur trazohet qielli
O t’i prek kush malet
Sa bëhesh i tmerrshëm
Seç i tërbon valët…
Ti gjithmonë i kaltër
Dhe n’ përralla t’Lokes
Ti nuk dhe bajlozë
Që i vërsulën Tokës.
Më jep fuqi o det
Për vargjet e mia
Shih si po ngjallet
Gjergj Elez Alia…
Ika të bredh maleve
T’i kërkoj ilaçet –
Gjergj Elez Alisë
Do t’ia shëroj plagët…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.