GJENIU I ANIJES

Veshtroni si shket siper valash
E tundet anija me nge? –
…Me krisme-e me prush prej sterkalash
Mi te shkrepetiu nje rrufe!…

Ti det, brohori fshehtesire!
Kuptim i potershem, ti det!
…Po heshtje: ndaj vales se nxire
Gjeniu i anijes po flet:

Prej zallit qe sot po largohem,
Fillova mergimin e ri;
Hepohem…anohem…humbohem…
Po sulmin s`e ndal kurrsesi.

Dh`aspak nuk me tremb zhurmeria,
Ndaj turret me hov e vertik
Mi balle-e mi korje te mia
Ndersimi-i tallazit armik.

Perpara kur shoh gjeratore,
Dh`ato me gremisin ne fund-
Mi kulmin e vales malore
Un` heq te shpetoj sa me mund.

E morti fatkeq ne me ciku,
N`u desh tmerresisht te fundas-
Aspak nuk me thyen rreziku,
Po nis e permbysem me gas:

Se prapa le vazhden e ndritur-
Q`e hapa me shpirtin fatos:
Fistonin gazmor ku pat shkitur
Valim-i anijes q`u sos.

Valim-i anijes se lete
Qetohet,ndalohet,mbaron
Njeriu i anijes perjete
Hepohet…anohet…valon…

3 Responses to GJENIU I ANIJES

 1. lusi says:

  Komenti im i paraprin tre strofave te fundit qe jane shume domethenese dhe qe lidhen fort me jeten e Lasgushit.
  …”E morti fatkeq ne me ciku,
  N’u desh tmerressisht te fundas-
  Aspak nuk me thyen rreziku,
  Po nis e permbysem me gas”…
  -Ketu autori tregon ne nje fare menyre fatin e keq te jetes se tij.Jeta nuk u trgua e cilter me te por mizore,e fundosi ne shume vuajtje dhe hidherime dhe tani qe vdekja po i afron e le trupin te lire sepse vdekjen fizike e ka nga natyra por pavdekesine e tij e bejne veprat e mira.Edhe pse ai po vdes eshte i qete sepse nuk do te harrohet nga askush
  …”Se prapa le vazhden e ndritur-
  Q’e hapa me shpirtin fatos:-
  Fistonin gazmor ku pat shkitur
  Valim-i anijes q’u sos”…
  -Ne dy vargjet e para kumtohet rruga shpirterore,dy vargjet e dyta afrojne me boten materiale,vizuale.Lasgushi ben nje lidhje te ketyre dy boteve me ane te nje figuracioni paralel ku simbolet e lendes ndricojne ato te frymes dhe anasjelltas.
  …”Valim i anijes se lete
  Qetohet,ndaohet,mbaron:
  Njeriu i anijes perjete
  Hepohet…anohet…valon…”…
  -Ne dy vargjet e para tregohet fati i anjes,e trupit prej balte kurse ne dy vargjet e dyta tregohet rruga e gjeniut, te shpirtit.Balta qetohet,ndalohet,mbaron; shpirti hepohet…anohet…valon… Tregohet qarte lidhja midis dy boteve asaj materiale,vizuale dhe shpirterore qe jane te ndryshme nga njera-tjetra ne disa aspekte, por qe kane nje fat te pebashket:fundin.

 2. kristina londistara says:

  ka mundesi qe ta gjej ne forme proze??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.