Kam një Mbret, i cili nuk flet

Kam një Mbret, i cili nuk flet —
Kështu — në çudi — orët kaloj lehtë
tutje ditën duke shtyer —
Gjysmë e gëzuar kur është natë, dhe flej,
Nëse, lumturisht, nëpër ëndërr, të fishkëllej
Në sallonet, nga dita të mbyllur.

Dhe nëse e lumtur — kur vie mëngjesi —
Më duket sikur njëqind lodra
Të kenë mbështjellur palët e jastëkut tim
Dhe klithmat mbushin qiellin tim fëmijëror
Dhe zilet vazhdojnë të thërrasin “Victory”
Nga thatësira në shpirtin tim.

Dhe nëse jo e lumtur — Zogu i vogël
Mbrenda Pemishtes, nuk dëgjohet,
Dhe unë nuk lutem dot
“At, do të jenë të bëra” sot
Sepse vullneti im merr rrugë tjetër
Dhe kjo ishte thyerje betimi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.