Dhjetra herë

Dhe sot u gjenda n’atë gjendje
Ku shpirti prehet, në mërzi,
E zymtë jetë! E errët mbrëmje,
Të shoh nuk dua, asnjeri!

Dhe sot u gjenda n’atë gjëndje
Që e ka ndjerë çdo gjë e gjallë,
Të mos ndjesh gjë, mëngjes e mbrëmje
Madje dhe zemrën rrallë, shumë rrallë!

Kësaj i thonë vdekur mes të gjallësh
Gjithçka të shohësh pa e ndjerë,
Të hysh në gropë e prap të dalësh,
Dhe një dhe dy, me dhjetra herë!

Të prekësh veten me duart akull
Për të kuptuar që je në jetë,
Të pyesësh jetën, përse ke ardhur
Një herë, dy, tre edhe dhjetë!

E jashtë të shohësh që ka zbardhur
Edhe të thuash, sa paskam fjet’!

Poezi nga: Bledi Ylli

 

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.