Emigrant

End’rra shumë, qě mbetën ënd’rra,
Për një jetë më të ”veçant”,
Mes dëshirash koha ikën,
Jeta jote…, emigrant!

Mërgimtar, ti dhe pas dheu
Zemrën prapa lë gjithmon.
E nuk di, kush është atdheu,
Aty ku lind, a ku jeton!

Duke kërkuar atë të ‘’mirën’’
Që e sheh e se merr dot.
Shpresa mban tě gjallë dëshirën,
Që ashtu mbet’ “jetë e mot’’.

Në një ajër që të mbytë
Në një burg te pa rrethuar,
Kufizuar, goja, sytë
Dhe gjymtyrë tě kufizuar.

Harron njerëz i harruar
Malli lumě qě rrjedh në lot,
Dashuria e mërguar,
Qě ashtu mbet ‘’jetë e mot’’.

Shtrenjt’ të gjitha i pagove
E shumë herë edhe me jetë,
Pa kuptuar, ti luftove
Vrave kohën vetë, ti vetë.

Me atë, “damkën” i huaj
Ashtu mbetesh përgjithnji,
Edhe unë që për “ty” shkruaj
Ndoshta jam më keq se ti.

Thuaje pra, o mos fol fare.
Kombësia t’bën njeri?!
Një i huaj ndër tě huaj,
Më i huaj në Shqipëri!

Poezi nga: Bledi Ylli

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.