Pikëllim

Për një rrugë, e për një shkollë,
Për një dritë, me fazë të hollë,
Për një kokërr, aspirinë,
Kyçën derën, e lanë shtepinë.

Kyçën derën, të pikëlluar,
Qanë me lot të përvëluar,
Kthyen kokën dhe njëherë
Panë vatanin të bërë vrer.

Rritën çupë, e rritën djalë,
E lanë fshatin, dhe vatanë,
Ulën dorën, në mbërdhe,
Në xhep morën, një dorë dhe.

E’ruajtën me pekuli,
Thellë në zemër, thellë në gji,
Tok, nga toka, e të parit.
Regëtin thellësia e varrit.

Në mërgim a në qytet,
I brengosur mezi pret,
Të vij prapë si zog mërgimi
Të çmallet Shqiptar jetimi.

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.