Qukapiku dhe djali

Qukapiku pik-pik
Fluturon deg më degë,
– Ç’pun bën, ore mik ?!-
I thot djali kur e sheh në shegë.

– Unë po shoh diellin,
I përgjigjet qukapiku,
– Pres që të më sjellin,
Natën që sapo iku!

-Ç’punë bën natën qukapik?!
E pyet djali pa u ndalur.
Unë çukis drurët – pik-pik–pik,
E të mbush barkun e uritur.

Qukapiku dhe djali
U ulën të dy tokë,
Në hijen e shegës,
E biseduan përsëri si shokë.

– Unë dëshiroj të jetoj,
I thot djali i sëmurë,
– Ç’të ndal s’po e kuptoj?!
Se zemrën e kam gur.

– Zemra godet pak –pak,
Si ti çukit pik-pik –pik,
Gjithë jeta për merak,
Do të shuhet nga një çik.

Qukapiku nis të qajë
S’di të japë jetë në atë zemër,
Ta shëroj përjet pastaj,
E ta zhduk dhimbjen paemër.

Poezi nga: David Glor

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.