Loti

Loti i nenës,”veshtirë te matet”
se masë për matje, fare nuk ka!
Mjerë per at bijë, a birë te lokës,
që e banë të shkretën, me lotë me qa!

Se loti i lokës, as për vet “trimin”
nuk do të duhej, për tokë me ra!
Kur pranë flamurit, e jap betimin,
veq krenari, “e tjetër s’ka”!

E loti i fëmijës i randë, sa plumbi,
përse me ba atë me qa?
Per “ty”mëshirë s’do ketë gjëkundi,
k’të shpirt të njomë me “fjalë me vra”!

“Loti i burrit”, s’ka vend mbi tokë,
se në vend të tij, ai këngën ka!
Për ditë t’kushtrimit, përballë flamurit,
Ndoj lotë  “gëzimi,mundet me i ra”!

Loti i skamnorit, e çjerrë dhe tokën,
se e ka peshën, aq sa s’ka ma!
Pa bëhu burrë, e shtrija dorën,
Pse po ia le, lotin me i ra?

Eh, “loti i kombit” është ma i randi,
sa as natyra, nuk e falë dot!
Ke dhanë një besë, një fjalë prej burrit,
Mjerë kush provon, me thye sot”?

Në je shqiptarë, ai bir i besës
që e kem pas “dem baba dem”
i jap pak shpresë nipit e mbesës,
se në k’të dhe, s’te mbetet vend!

Poezi nga: Sahit Shala

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.