Ke te qortoj

Më mundon, kjo pyetje çdo ditë,
nuk di vërtet kë të qortoj,
të qortoj lapsin dhe letrën që s’e kisha,
papjekurinë e fëmijërisë të qortoj?!

Mos duhet të qortoj memorjen
që me sa duket s’paska qenë s’i duhet,
pse nuk rikujton poezitë, atje:
mbi gurë a mbi rërë e baltë shkruar?


Joooo! – Zemrën se qortoj dot,
ajo i ushqej ndjenjat dhe muzën e preku,
me moshën e saj përshkroi natyrën, fëmijrinë,
e fundja sa rëndësi ka nëse qortoj?!

Sot si kam më ato të bukura kujtime,
të hedhura në vargje, zhgaravitur si pikturë,
e që u tretën e m’u fshinë
bashkë me moshën e fëmijërisë sime…

Pse duhet të qortoj?!

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.