Tironi

Rastisa në fund të rrugëtimit të jetës
Askend nuk e njihja
Më shikjuan si luani territorin e vet
Ç’bën këtu kush je ti ?

Pritja mirëseardhje të ngrohtë
Në këtë odë të huaj
Tregova jam një bletë si ju
Moti i larguar nga hoja
Nuk jam ardhë as për hise
As për tokë
As për gjak e as Pazar.

Jam Tironi djali Jetonit
Shpërngulur që moti
Në këtë dhomë pa emër
Lokja ime më dha jetë.

Plaku pedant me plis
Syhollë me baston
Tironi i Spahive
Shpërngulur pas lufte në Anadolli.

Urimet dhe mirëseardhja
Mbretëroi në këtë odë burrash
Dikur në kohët e egra
Të shoqërisë shkatërruese
Frymonte egërsia dhe vrazhdësia.

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.