Epike

Ndëgjohet ushtima
Atje në stepe
Larg në vrimën e zezë
Në oqeanet e pafund.

Ç’është kjo : çka po ndodhë
Në mëmëdheun tonë të djegur
Bërë shkrum e hi
Në horizontin e pafund.

Troje këto të lashta
Epike dhe legjendare
Kjajnë fëmijët kjanë granimi
Dergjet rinia e shqiptaria.

Zgjohuni O Ju Trima
Bijtë e Shqipes
Arbëreshët e Armës
Malësorët e Malësisë.

Historia e përgjakur
Do na përcjell në pafundësi
O ju Arbër
Zgjohuni Bjeshkët e Shqiponjave..

JU
Burra e Burrnesha
Lartë në malet qiellore
Shikjoni shkëmbinjtë
Vajtojnë dhe vuajnë
Se mbi shkel këmba e huaj
Shtypin pandërprerë
Të tërbuarit e paftuar.

Neoliti ju vrojton
Fiset ju përkujtojnë
Roma e lashtë dhe Bizanti
Si sorrat u vardisën.

Enkelejtë Taulantët Dalmatët
Fund e krye me shpatë në dorë
Erdhën ata prej Azisë
Pushtuan dhe okupuan.

Perandoritë më të mëdha
Ju përcjellin
Egërsisht manipulojnë
Vendosin dhe gjykojnë.

Kjanë shiu në varret e stërgjyshërve
Mbulon dëbora malet e Shqipeve
Koha përcjell gjestet e pabëra
Le të zhyten ëndrrat e tyre në akullnaja.

Shqipja e lapsit dhe e Europës
Burri i Malësisë dhe i Brukselit
Pushka e Ilirit dhe e Aleancës
Na ftojnë.

Mbuloni skamcat dhe ndërskamcat
Me gëzof Arbëreshe
Zgjohuni Zgjohuni
Lindi dielli në Iliri.

Troket çasti i mileniumit
Në vatrën e pasur Shqiptare
Në Qiellin Shqipëfolës
Mbretëron Mbretëresha Ilire.

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.