Tre dhembjet e shpirtit

Tre dhembjet e shpirtit,
Qe krijoj Perëndia,
Të ardhura prej Zotit,
Ndër dhembjet e mia.

Nga vjen dhimbja e Nënës?
Vallë kush më tregon?
Pse aroma e saj,
Zemrën ta përvëlon?

Aroma e Nënës,
Është si trëndafili,
Është si një buqetë,
Aromë lule prilli.

Nëna është si bleta,
Gjithë ditën punon,
Si mjalti në hoje,
Ilaç të shëron.

Dhe dhëmbje Babait,
Është dërgesë Perëndie,
Por është dhembje mbyllur,
Ne karakter burrërije.

Babai ësht si borziloku,
Kërkon ledhatim,
Fillon shpërthen shpirti,
Tregon mallëngjim.

Po fëmijët e tyre,
A i kuptojnë vallë?
Sa dhembje ka prindi
Për gonxhen e dalë.

Gonxhet veç kur çelin,
Dhe dalin në jetë,
Kur shikojn evlatin
E ndiejnë prindin vërtet.

Poezi nga: Veron Hoxhaj

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.