Sot rinia Shqiptare

Fushat presin lumenjtë shkojnë
Gjëmbat ferra lulëzojnë,
Tok pjellore tok Shqiptari
U rrit çupa, u rrit djali.

Punoj drapri, dhe kazmaja
Plasi hasmi nga sevdaja,
Binte shi dielli përvëlonte,
Bujku s’pyeste prapë punonte.

E ndan bukën në kafshatë,
Burra gra, e bënin gallatë,
Gjyshja erdhi nga shtëpia,
Nën sqetulla plot tepsia.

Një lakror një shishe dhallë,
E ka shtruar atje ne arë,
Zogjtë u mblodhën cicëronin,
Lumenjtë me poshtë gurgullonin.

Sot rinia Shqiptare,
S’duan të dijnë për token fare,
Duan fejsbuk dhe foristrad,
Gjumë gallatë të flenë në shtrat.

Moj rini vesa kristal,
Lule çelura ne mal,
Po nuk punove dit’ dhe natë,
Nuk do gjesh as bukën thatë.

Poezi nga: Veron Hoxhaj 9/4/2016

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.