Vuajtjet e çobanit

Kush i’a di hallin Çobanit,
Kush ka vuajtur e beson,
S’ka dyshek, e as jorgan,
Shargu dhe gjembi e ç’pon.

Pa jastëk nën kok një gurë,
Bie shi dhe bëhet qullë,
Përmes erës dhe acarit,
Këmbët qull nga vesa e barit.

S’ka shtëpi po ka çadëre,
Dhe nga poshtë të shtruara me fier,
Kur fryn era me furi,
Ja flak çadrën, nën gunë ri.

Sjellim qumështin nga Evropa,
Qumështi jon derdhet te gropa,
Qumështi huaj gjithë hormon,
te Shqiptaret përfundon.

Qumështi jon erë trëndelinë,
Bashkë me mishin stoqe rrinë,
Dhe Çobani rri lëngon,
As njeri nuk e ndihmon.

Poezi nga: Veron Hoxhaj

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.