Gjuha Shqipe

Qesh fytyra e Bjeshkeve të Nalta
kur shqip era nis e flet
dhe u nisen n’udhna t’largta
rrokullimthi në kurbet !

Shtriqet fusha e pergjumur
dhe një sy pakez e hap
shqip iu nis kanges dhe lumi
shqip nis t’flasin rruezat në gjak!

Shqip nis flet dhe shija e puthjes
ku dashnia nis e rrjedh
shqip nis flet dhe loti i humbjes
kur shpresa n’rrugë na ka ngel!

Por..iken shqipja në mergim
se varfnia duhet vra
nis femija tue psheretim
edhe shqip ai nis me kja!

Qesh fytyra me vogelushin
sa mire shqip ai din me kja
malet jashta frymen ndalin
deti syte hapi tu pa!

Ç’ashtë ky za, kjo gjuhe qe mbjell
diamante rreth e qark
e vransinen në det e hedh
vetem diellin sjell në prag ?!

Që shëron malle e trishtime
t’fohtin n’shpirt në vend ta heq
dhe me ty rri n’halle e n’gëzime
e kurre s’lodhet, kurre s’thotë dreq !

Gjuhes shqipe i qeshin sytë
në mergim bijte ledhaton
shqip prapë flasin dhe dashurite
dhe era e shpirtit veç shqip kendon!

Nga: Lek Gjoka
Marrë nga vëllimi poetik
“Diellin e kapa për veshesh”
Tiranë 2003

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.