Me dha Jeta

Me dha, jeta “njemijë rudha”,
per me i nda n’vite e dekada,
permbi “valë trasten e hudha”,
Tash shkruaj vargje e “balada”!

Sa me t’shpejt ikën e shkreta
Pa me falë një “pikë lezet”,
me jetu n’kto dhena t’shkreta,
Ku ne “shqipe rrallë kush flet!

K’tu cdo gjë, duket shumë ndryshe
“rrallë shtegtarët bajnë foletë”
ne “kurbet është zemra dyshe”,
k’tu dhe “gazi, delë i zbehtë”!

Shpesh ia marrë “zogut lakmi”
Se ka krahë, e ikën lehtë,
shpesh në andërr, a magji,
permbi to unë “udhem vetë”!

Kurbetqari “banë si fëmija”
nje “krahë zogu e mashtron”,
ne mos mu,”vargjet e mia”,
n’at vend “timin, a s’mi çon”!

Poezi nga: Sahit Shala

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.