Nena

Ra ai prej gjunjëve të saj si lëmsh peri.
Ngutazi hodhi shtat dhe mori qorthi arratinë.
Ajo mbajti zanafillën e jetës, duke e sjellur qark gishtit,
si një myhyr të hollë. Deshi ta mbrojë.
E ai u rrokullis prej rrëpire dhe u kap për mal.
Dhe vinte te ajo, firifiu, dhe heshtëte.
Tash kurrë më s’ka për t’u kthyer në fronin e ëmbël t’atyre gjunjëve.
Duart e zgjatura shndrijnë në terr si qyteti
I lashtë.
fotografia
me këtë vogëlush të palëvizshëm si shigjeta e Eleatit
vogëlushin në barëra të larta njëlloj sikur unë
përveç datës së lindjes dhe linjave papilare
u nis im atë në vigjilje të luftës së dytë persiane
gjykuar pas gjetheve dhe reve ka qenë mbase gusht
zogjtë gjingallat kumbonin erëmimin e begatë të drithit
rridhte lumi teposhtë ai që në hartat romake quhet Gipanis
gjeratorja dhe afërsia e stuhisë priren të fshihen te grekët
kolonitë e tyre bregdetare nuk ishin fort larg
buzagazi i vogëlushit është i padhunë i pangrysur një grimë
ai njeh sall hijen e kapelës prej kashte hijen e pishave hijen e shpive
e nëse mugëtirën – atëherë mugëtirën e mbrëmjes
vogëlushi im Isaaku im përkule qafëzën
gjithqysh sa hap e mshel sytë – dhimba e mandej do të jesh
gjithë çfarë ta ka ënda – linjë dallëndysheje fusharake
më duhet të derdh gjakun tënd vogëlushi im
që të mbetesh i pamëkatë nën dritë vetëtime
i shpëtuar përjetë si miza në qelibar
i bukur si fieri që gjalloi në qymyr


Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

With over 150 authors and more than 2000 poetries, Poezishqip.com is the largest Albanian and most vibrant poetry community. Our community is built on the belief that poetry is a powerful form of creative self expression and that each person deserves to share their own personal message with the world. At PoeziShqip.com everyone can share their best poems. So if you are an writer or author and want your poetries to get listed on PoeziShqip.com please send them through "Send a Poetry Form".
The webpage PoeziShqip.com was created on 2011 with a purpose bringing to the apasionate readers of Albanian poetry and the foreign poetry a selected collection of Albanian and foreign poetry. First this page started as a simple blog where we were posting selected poetry that we have readed or liked and thought that it would be great if we share them with the ones that are interested. Seeing that the interest of albanians for reading poetry was big (despite all the judges that say hat albanians don’t read poetry) we started thinking seriously about the future of the webpage. We had to make something different. After several preparation months, on 1 January 2013 we launched the second version of the page that is more well organised than the previous, it’s more simple while using. More than 100 authors and more than 1000 poetries have been posted till now and this number day by day is growing. The purpose of this webpage is to post a huge number ofalbanian poetries in albanian language online, helping the visitors to read more in albanian. Also if you are an author and want your poetries to get listed on our webpage please send them through contact!