Ismajl Qemali

( Kjo poezi ende nuk eshte botuar , eshte shkruar ne diten e vdekjes se Ismajl Qemalit )

Mbyllur det’ edhe stereKush do pyes?
… edhe përse?… Shiko më shumë
E kush pyet për Shqipërinë,
Rreth me male një shketinë
E pa zë dhe e pa zotëVetëm vlente për një botë
Që të bënej ndonjë ditë,Një thërime një kafshitë
Për atë e për këtë,Vleft’e saja hë për hë,Dele dajos……..

Kur nji ditë,Vjen e çfaqet një Profitë;
Ish njI plak i bardhë borë,Nji bajrak me zok në dorë;
Çan tokë e çan detëSi i çan rrufeja retë
;Edhe zbriti mu atjeKu i than nga se për sePo atje në atë vëndë,
Dy të prishurit na mëndë,Jo që nuk i than “miserdhe
“Po i than dhe “shko nga erdhe!” 

Plaku gjorë e plaku mjerë,Ku do vejë e ku do bjerë,
Nëpër erë e nëpër shiraNëpër gropa me shëllira?

Iku ditë e iku natëI mungon dhe buk’ e thatë
;Edhe buka i mungonte,Vëtan zêmra i valonte.

Si ish baltë, këmba kridhej,Si ish plakë, trupi dridhej
,Andej ruhej nga armiku,Këtej ruhej nga i ligu.

Mirpo plaku bëri krahë;Kaloj male, kaloj brigje,
Kaloj pellgje të pa vahë,Kaloj pyje të pa shtigje
Syr’ i tija një yll shihteDita yllin po e fshihte.

Plaku iku, iku, iku Pas ca dite një mëngjes,
Kur dëgjon një zë kikiku,Një qytet i gjithë u ndes.

Ish një vend, një vend i lirëQë në gjuhën më të mirë
Që në gjuhën e Asllanit,I thon vëndi i jataganit;

I thon Vlon’ e i thon Vlorë Ku Shqiponja dy krenorë,
Gjeti gjithë ata që deshi,Djem baroti, djem arbreshi,
Me besë burri armatosur,Trimëri që s’ka të sosur,

E kush ishte ai plakë? E kush ishte ajo flakë?
Si një yll që është këputur
Në një arqe brenda futur,

Na harriti…. Kuje sotë
Nuk na erdhi si e deshëm,Po në dhe se fusëm dotë
Pra në zêmra do t’a ngjeshim.Dhe aty do rroj sa malet
Shpirti tija nuk do faletNuk do falet po si Dielli,
Ku bashkohen det e qielli,Atje shuhet ashtu duhet,Qarko botës zë e muhet;

Mirpo dielli dhe atëherë,Shkrep dhe shtie mbi të tjerë;
Dielli mbet gjithnjë Diell,Kurdoherë me kokë në qiellë,

Edhe Plaku këtë ditë,
Si njeri mbaroi jetë
Mir po Plaku i vërtetëIsh Profit dhe mbet Profit;
Dhe qëndron ashtu si ishë;Do mbaj emrin si e kishë;Emr’i tija i vërtetë;Esht Nëntor njëzet’ e tetë.

One Response to Ismajl Qemali

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PoeziShqip.com is an archive of albanian poems. Each day, we bring you a new poem from new books, magazines, and journals. Poems are chosen from the work of a wide variety of poets published or translated in the English and Albanian language. Our most eminent poets are represented in the selections, but also poets who are less well known. The daily poem is selected for its literary quality and to provide you with a window on a very broad range of poems offered annually by publishers large and small. Included with each poem is information about the poet and the poem's source. Our purpose is to make it easier for people to find poets and poetry they like and to help publishers bring news of their books, magazines, and journals to more people. If this is your first visit to PoeziShqip.com, let us welcome you with poems.